11/12/08

Πτυχιούχοι χωρίς ελπίδα

Στη δεκαετία του 90 οι Άγγλοι συντηρητικοί είχαν πει ότι η αύξηση των πτυχιούχων θα επιφέρει ίσως στο μέλλον αναταραχές και συγκρούσεις. Το ΠΑΣΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του 90 αύξησε των αριθμό των εισακτέων στα ελληνικά πανεπιστήμια (άλλωστε ήταν ένα αίτημα δεκαετιών), με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πτυχιούχοι. Την αύξηση αυτή την έκαναν χωρίς βέβαια να σκεφτούν ότι σκάβουν το λάκκο του συστήματος! Φτάσαμε έτσι σήμερα όλοι σχεδόν να κατέχουν ένα πτυχίο και να προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακό. Σπουδάζουν έτσι μέχρι τα 25 χωρίς να έχουν ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά. Παλαιότερα κάποιος έβρισκε πολύ εύκολα δουλειά και μάλιστα χωρίς πτυχίο!Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι δεν θα πρέπει να είχε γίνει η αύξηση των εισακτέων, απλά περιγράφω τη σημερινή κατάσταση..
Έτσι φτάσαμε σήμερα να αναρωτιούνται όλοι γιατί οι κουκουλοφόροι αυξήθηκαν και γιατί έχουν την μερική αποδοχή ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Κανείς δεν μπορεί να προσάψει σε έναν νέο την κατηγορία "αφού δεν μορφώθηκες δεν μπορείς να βρεις δουλειά,εσύ φταις" Η εξατομίκευση της ατομικής ενοχής έχει καταργηθεί. Δεν είμαι ένοχος εγώ που δεν μπορώ να βρώ δουλειά ή που βρίσκω μια δουλειά των 700 ευρώ, αλλά το σύστημα. Τώρα πια η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και τα χειρότερα για το σύστημα δεν έχουν έρθει..
Ταυτόχρονα η η διαφήμιση και το lifestyle έκανε τον άνθρωπο να πιστεύει ότι δεν θα είναι ευτυχισμένος αν δεν έχει λεφτά ή δεν κάνει την ζωή που του προτάσσουν τα καταναλωτικά πρότυπα. Δέσμιος των δανείων, της ζωής χωρίς ουσία καταλήγει να είναι ένα άβουλο ανθρωπάκι.
Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Το ζήτημα είναι αν φτάσουμε σε μια ανθρώπινη κοινωνία ή θα καταλήξουμε στην βαρβαρότητα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: